Dejan Patrcevic trener i profesionalni triatlonac

željan sam te ko lanjskog snijega

Čovjek je jedinstven po tome da je razvio toleranciju na izrazitu hladnoću i toplinu. Iako nam je toplina mnogo duže oblikovala naše tijelo, zadnje ledeno doba još je svježe u našim genima. Sposobnost prilagodbe nam je dala planetarni uspjeh. Gotovo da nema kraja u kojem ne živimo a naša biomasa od 7 milijardi je ogromna. Brojem nam od većih životinja konkuriraju jedino vrapci i štakori pa i oni su ovih dana bili zaklonjeni.

Kad već govorim o prilagodbi…..

Kako se kao triatlonac najbolje prilagoditi budućim naletima hladnoće poput ovoga

1. Prihvatite to kao nešto na što ne možete utjecati.
2. Objasnite sebi da period ne-treniranja na otvorenom nikako ne može utjecati na vašu formu u sezoni. ( čak i ako ste kalkulacijom došli do toga da će utjecati:)).
3. Pomaknite prvu utrku ili ju pretvorite u trening utrku.
4. Utoplite se u sauni i opustite se u onome za što inaće nebi imali vremena da je vrijeme normalno.

5. Ne pokušavajte povećavati trening plivanja pod izgovorom da vam je samo to ostalo. Plivajte svaki dan ali budite umjereni i ne pretjerujte sa kilometražom.

6. Kad ponovo krenete u treniranje svih disciplina budite postepeni i strpljivi.

Period iza nas je donio obilje hladnoće i snijega.  Nedavno sam izjavio da se u tim uvjetima kakvi su vladali  u Europi proteklih 2 tjedna osjećam kao riba izvan vode. Ledeni vjetar i snijeg zasigurno nisu moj medij.

Kao i vama, tako je ovaj period i meni utjecao na trening koji se većinom sveo na plivanja i pokoje trčanje nakon kojega su me od hladnoće boljeli zubi.

Dok sam obućen u 2-3 sloja izvodio ova trčanja pomislio sam na atlete kojima je baš ovo godišnje doba pa čak i takvi uvijeti kad se natječu. Trebamo se diviti skijaškom trčanju ili biatlonu. Ovo govorim naravno kao triatlonac koji je naviknuo trenirati na +10 i više a natjecati se na +30 i više.

Kako globalno zatopljenje ide meni u korist tako i povremeni naleti hladnoće samo potvrđuju kako živimo i treniramo u toplom valungu, periodu za kojega nitko nezna sa sigurnošću koliko će trajati.

Protekli vikend sam sudjelovao na otvorenju Samoborskog fašnika.

Gradić na rubu istoimenog gorja upao je u mećavu koja je karnevalskom ludilu dala poseban ugođaj. Sudjelovao sam na mnogo karnevala ali ovaj je bio nešto posebno i nezaboravno.

 Kako Zagrebčani radi mećave nisu lako stizali u posjet samoborci su bili prepušteni  da sami stvore štimung.

Veliki se novci troše za uređenje ove gradske manifestacije ali daleko najliješi poklon gradu je ipak bila ruska zima koja je smrznula i snijegom sakrila Gradnu , potok koji prolazi centrom grada te gradske prometnice pretvorila u sanjkališta.

Jeli ovako nekad izgledala zima?  Jeli uzrečica „željan sam te ko lanjskog snijega“ došla iz ove priče?

 

 

Promocije

Check out this great and friendly triathlon location! Enjoj Lesic-Dimitri Palace…

Check out this great and friendly triathlon location! Enjoj Lesic-Dimitri Palace… If you are looking for some sporty and luxury place in the heart of Damatia then town of Korcula on the island Korcula is your destination.

The 18th Century Bishop's palace was lovingly restored over five years and now offers luxury hotel accommodation for those wishing to escape, create, relax or unwind. Palace is only 5min with the bike from great new 25m swimmingpool with 27C heated water. Roads for bike are nice and challenging across the island and you can run some flat parts going close to the beautifful coastline.

I strongly recommend the palace and the town of Korcula to be your next tourist-sports destination. Check it out-simply unique!

To the Lesis-Dimitri Palace

Podijum International Kalterersee Triatlon

Podijum International Kalterersee Triatlon U sklopu treninga za dugi triatlon odradio sam Olimpijsku distancu triatlona u Talijanskoj provinciji Tirol. Ovdje sam se natjecao barem 5 puta ali nikada nisam uspio doći do podijuma. Moram priznati da ove godine utrka nije bila prebrza kao nekada pa mi je to kao izdržljivcu išlo u korist.

Kaltern ili Caldaro je predivni grad okružen vinogradima i voćkama a nedaleko Dolomita gdje sam nakon utrke proveo jednu noć.

Na fotografiji u društvu Giulia ( u sredini) i Danila

iskoristi popust za kupnju plivačkog neoprena marke Sailfish

iskoristi popust za kupnju plivačkog neoprena marke Sailfish Sailfish marka je prepoznata u cijelom svijetu kao jedan od najkvalitetnijih proizvođača plivačkih neoprena. Više godina za redom Sailfish G-Range model je proglašen za najbolji neopren godine.

U Hrvatskoj Sailfis neopren koriste mnogi uspješni triatlonci poput Europskog prvaka Andreja Vištice, Hrvatskog rekordera u Ironamnu Dejana Patrčevića, Marina Koceića i mnogi drugi.

Nabavite svoj neopren ovu zimu preko distributera u Hrvatskoj uz prigodan popust od 20% na sve modele.

© Dejan Patrcevic 2013-2014