Dejan Patrcevic trener i profesionalni triatlonac

zašto jačati imunski sistem?

Možemo reći da se odsustvo sa sportskih terena radi narušenoga zdravlja tretira slično kao i sportske ozljede- govore da je to sastavni dio Sporta. A nije, lažu vam!

Prehlađeni ste, izbija vam herpes, bole vas sinusi nakon bazena, dobili ste gripu od trening partnera….vrijeme je da ojačate!

Vaš današnji imunološki odgovor tijela je zbroj urođenog i stečenog. To je najgrublje laički opisano zdravlje.

Na pitanje što je najvažnije u vašem životu, većina odgovori zdravlje. Bez zdravlja nema ni sreće a i novci često ne pomažu. Pa ipak vrlo malo ljudi uistinu zna cijeniti svoje zdravlje jer često na njega zaborave u ovom brzom materijalnom svijetu.

Sportaši su zdravlje dakako bolje osvijestili ali čak i među njima većina ne zna kako održati zdravlje. Ono kao da nam se dešava bez našeg znanja, ili je dano ili ne.

Biti prehlađen nekoliko puta na godinu, uzima se kao normalno baš kao i upotreba antibiotika i raznih drugih lijekova. Sve to i kod sportaša. Možemo reći da se odsustvo sa sportskih terena radi narušenoga zdravlja tretira slično kao i sportske ozljede- govore da je to sastavni dio Sporta. A nije, lažu vam!

Spadaju li onda sportaši u skupinu koja manje poboljeva od običnih ljudi. Ne bih se kladio u to. Ponavljam, sportaši su zdravlje samo bolje osvijestili.

Evo kako je to pojednostavljeno u sportskome svijetu.

Fizička tjelovježba koliko god koristila našem imunološkom sustavu, može mu i štetiti. Svaki jaki trening je napad na vaš imuno odgovor. U biti je napredak u sportu niz odgovora našeg imuno sistema da sanira učinke trenažnog procesa koji djeluje stresno na vaše tijelo. Onaj tko se dobro izbalansira u treningu, taj si povećava šanse da ostene dugoročno zdrav što je kljuć za vrhunske rezultate. Ako ne oporavljate dobro nakon treninga moguće da niste dovoljno zdravi ili vam trening nije adekvatan.

Imati jak imunološki sistem je poput nevidljivog oklopa koji vas čuva bez obzira čime se bavili. Kada ste zdravi onda vas hladnoća gotovo ne može razboliti, boravak na buri i kiši vas samo ojaća a ne oslabi. Kada ste zdravi imate dobra osjetila i uravnoteženi ste.

Ovo su bila neka razmišljanja….

Evo sada nekoliko savjeta kojima možete utjecati na svoje zdravlje u 2012 godini.

-Odmah prestanite pušiti
-Osvijestite svoju prehranu tako da pročitate nekoliko različitih kniga i različitih teorija. Ne vjerujte slijepo ni makrobiotici, ni mesojedima.
-Jedite da živite, ne živite da jedete.
-spavajte pored otvorenog prozora ili barem odškrinutog zimi.
-budite postepeni i redoviti u svemu a pogotovo ako ste sportaš i tada angazirajte nekoga tko ima iskustva sa treniranjem kako se nebi pretrenirali i ozljedili.
-spavajte noću, radite danu.
-okružite se ljudima koji vas nasmijavaju i opuštaju, budite pozitivni.
-osvijestite osjecaje poput straha, mržnje, zavisti i pohlepe. Nađite nekoga tko vam može pomoći ako mislite da imate nešto od navedenog suviše izraženo.

Promocije

Check out this great and friendly triathlon location! Enjoj Lesic-Dimitri Palace…

Check out this great and friendly triathlon location! Enjoj Lesic-Dimitri Palace… If you are looking for some sporty and luxury place in the heart of Damatia then town of Korcula on the island Korcula is your destination.

The 18th Century Bishop's palace was lovingly restored over five years and now offers luxury hotel accommodation for those wishing to escape, create, relax or unwind. Palace is only 5min with the bike from great new 25m swimmingpool with 27C heated water. Roads for bike are nice and challenging across the island and you can run some flat parts going close to the beautifful coastline.

I strongly recommend the palace and the town of Korcula to be your next tourist-sports destination. Check it out-simply unique!

To the Lesis-Dimitri Palace

Podijum International Kalterersee Triatlon

Podijum International Kalterersee Triatlon U sklopu treninga za dugi triatlon odradio sam Olimpijsku distancu triatlona u Talijanskoj provinciji Tirol. Ovdje sam se natjecao barem 5 puta ali nikada nisam uspio doći do podijuma. Moram priznati da ove godine utrka nije bila prebrza kao nekada pa mi je to kao izdržljivcu išlo u korist.

Kaltern ili Caldaro je predivni grad okružen vinogradima i voćkama a nedaleko Dolomita gdje sam nakon utrke proveo jednu noć.

Na fotografiji u društvu Giulia ( u sredini) i Danila

iskoristi popust za kupnju plivačkog neoprena marke Sailfish

iskoristi popust za kupnju plivačkog neoprena marke Sailfish Sailfish marka je prepoznata u cijelom svijetu kao jedan od najkvalitetnijih proizvođača plivačkih neoprena. Više godina za redom Sailfish G-Range model je proglašen za najbolji neopren godine.

U Hrvatskoj Sailfis neopren koriste mnogi uspješni triatlonci poput Europskog prvaka Andreja Vištice, Hrvatskog rekordera u Ironamnu Dejana Patrčevića, Marina Koceića i mnogi drugi.

Nabavite svoj neopren ovu zimu preko distributera u Hrvatskoj uz prigodan popust od 20% na sve modele.

© Dejan Patrcevic 2013-2014