Zagreb Open triatlon sa zabranjenom zavjetrinom u 2012?

Već neko vrijeme razmišljam da dio energije uložim u propagandu non-drafting triatlona.  Omiljen oblik u svijetu triatlona je sve više  Olimpijska distanca gdje je zabranjena zavjetrina.

Naš tradicionalni i možda najstariji Olimpijski triatlon, onaj na Jarunu bi bio idealan kada bi uveli malo novine i uveli zabranjenu vožnju u zavjetrini na biciklu.

Predložit ću to organizatorima, svojem matičnom klubu TK Zagreb-u.

Iako se dozvoljena zavjetrina na Olipijskoj distanci tumači kao atraktivnio detalj jer gledatelji više uživaju kada je neizvjesno tko će pobjediti u hrpi atleta koji se voze u grupi na 40km dionici ipak bi u nas Hrvata ovo vrijedilo kontra.

Već dugi niz godina u Svijetu se odrzavaju takvi triatloni. Najbliže nam je Austrija gdje godišnje nastupim na 1-2 njih. Preporučam utrku Salzburger Land triathlon, Kirchbichl triatlon i Klagenfurt 5150 triatlon. Ova posljednja je serija triatlona sa najvećim nagradim fondom za pobjednika u finalu- čak vrtoglavih  1 000 000 US$ za prvo mjesto!!:)

Koje su  razlike između drafting i non drafting varijante u Olimpijskoj distanci?

Jedina razlika je u primjeni pravilnika kod kronometarske vožnje na biciklu. U non drafting varijanti možete u pravilu nastupiti na bilo kakvom biciklu dok u drafting varijanti vrijede pravila slična onih iz biciklizma ( posebni bicikli sa puno ograničenja te ograničenje u korištenju opreme poput kaciga i disk kotača).  Neobično je kad čujem da za Ironman kažu da promovira posebne bicikle:).  Naravno da će u non darfting varijanti većina nastupiti na biciklima koji se viđaju po utrkama Ironmana i dugih triatlona. Ti bicikli koji su aerodinamični i koji mijenjače imaju na vrhovima aero-barova su jednostavno brži i udobniji za solo vožnju.

Ako razmisšljate da jednog dana probate neki dugi triatlon svakako za početak probajte ovaj non drafting Olimpijski triatlon. Vrlo zabavna varijanta i ponajprije se suočite sa problemom kako najbrže izvoziti 40km. U pravilu nema toliko taktike koliko u drafting varijanti na biciklu, samo čista snaga tijela i uma:)

Nakon što izvozite 40km , slijedi identičnih 10km za trčanje. Ovo trčanje se ne razlikuje puno od onoga u drafting varijanti, potrebno je brzo istrčati i završiti svoj triatlon.

Neki navode da je namogućnost nadziranja vožnje u zavjetrini osnovno zašto se odluče za drafting varijantu. Naravno da je potrebno malo nadzirati natjecatelje  no mi na Jarunu na 6 krugova to vrlo lako možemo učiniti.  Zamislite, u Austriji ili Njemačkoj staza ima katkada 1 krug od 40km. Nazire li se drafting od sudaca? Naravno da ne u potpunosti, puno je na poštenju natjecatelja ali budite uvjereni da sistem funkcionira.  Ako može na 180km može i na kratkih 40.

Na kraju da ne ispadnem fanatik non-drafting triatlona valja reći da se neke deklarirano tako orijentirane utrke poput Tri Star serije sve više odlučuju za DRAFTING varijantu na svojih 100km koliko je u disciplini. Kažu kako je dobro da imaju obje varijante i da je najvažnije da natjecatelji mogu osjetiti i jedno i drugo. Tako bi i mi trebali težiti.

Stoga- Olimpijki triatlon Zg Open dajte ZABRANITE ZAVJETRINU*!!!!!!:)

*Pa što ako bi vas dobio vaš konkurent ili npr mene Andrej Vištica a ne Ognjen Stojanović.  Sve je to Igra i ako mijenjamo pravila igre svijet će biti zabavniji.;) . Vi koji ste zadnjih par godina gledali Olimpijski triatlon na Jarunu znate na što mislim:).

 

Promocije

Podijum International Kalterersee Triatlon

Podijum International Kalterersee Triatlon U sklopu treninga za dugi triatlon odradio sam Olimpijsku distancu triatlona u Talijanskoj provinciji Tirol. Ovdje sam se natjecao barem 5 puta ali nikada nisam uspio doći do podijuma. Moram priznati da ove godine utrka nije bila prebrza kao nekada pa mi je to kao izdržljivcu išlo u korist.

Kaltern ili Caldaro je predivni grad okružen vinogradima i voćkama a nedaleko Dolomita gdje sam nakon utrke proveo jednu noć.

Na fotografiji u društvu Giulia ( u sredini) i Danila

iskoristi popust za kupnju plivačkog neoprena marke Sailfish

iskoristi popust za kupnju plivačkog neoprena marke Sailfish Sailfish marka je prepoznata u cijelom svijetu kao jedan od najkvalitetnijih proizvođača plivačkih neoprena. Više godina za redom Sailfish G-Range model je proglašen za najbolji neopren godine.

U Hrvatskoj Sailfis neopren koriste mnogi uspješni triatlonci poput Europskog prvaka Andreja Vištice, Hrvatskog rekordera u Ironamnu Dejana Patrčevića, Marina Koceića i mnogi drugi.

Nabavite svoj neopren ovu zimu preko distributera u Hrvatskoj uz prigodan popust od 20% na sve modele.

© Dejan Patrcevic 2013-2014