Dejan Patrcevic trener i profesionalni triatlonac

Zagreb Open triatlon sa zabranjenom zavjetrinom u 2012?

Već neko vrijeme razmišljam da dio energije uložim u propagandu non-drafting triatlona.  Omiljen oblik u svijetu triatlona je sve više  Olimpijska distanca gdje je zabranjena zavjetrina.

Naš tradicionalni i možda najstariji Olimpijski triatlon, onaj na Jarunu bi bio idealan kada bi uveli malo novine i uveli zabranjenu vožnju u zavjetrini na biciklu.

Predložit ću to organizatorima, svojem matičnom klubu TK Zagreb-u.

Iako se dozvoljena zavjetrina na Olipijskoj distanci tumači kao atraktivnio detalj jer gledatelji više uživaju kada je neizvjesno tko će pobjediti u hrpi atleta koji se voze u grupi na 40km dionici ipak bi u nas Hrvata ovo vrijedilo kontra.

Već dugi niz godina u Svijetu se odrzavaju takvi triatloni. Najbliže nam je Austrija gdje godišnje nastupim na 1-2 njih. Preporučam utrku Salzburger Land triathlon, Kirchbichl triatlon i Klagenfurt 5150 triatlon. Ova posljednja je serija triatlona sa najvećim nagradim fondom za pobjednika u finalu- čak vrtoglavih  1 000 000 US$ za prvo mjesto!!:)

Koje su  razlike između drafting i non drafting varijante u Olimpijskoj distanci?

Jedina razlika je u primjeni pravilnika kod kronometarske vožnje na biciklu. U non drafting varijanti možete u pravilu nastupiti na bilo kakvom biciklu dok u drafting varijanti vrijede pravila slična onih iz biciklizma ( posebni bicikli sa puno ograničenja te ograničenje u korištenju opreme poput kaciga i disk kotača).  Neobično je kad čujem da za Ironman kažu da promovira posebne bicikle:).  Naravno da će u non darfting varijanti većina nastupiti na biciklima koji se viđaju po utrkama Ironmana i dugih triatlona. Ti bicikli koji su aerodinamični i koji mijenjače imaju na vrhovima aero-barova su jednostavno brži i udobniji za solo vožnju.

Ako razmisšljate da jednog dana probate neki dugi triatlon svakako za početak probajte ovaj non drafting Olimpijski triatlon. Vrlo zabavna varijanta i ponajprije se suočite sa problemom kako najbrže izvoziti 40km. U pravilu nema toliko taktike koliko u drafting varijanti na biciklu, samo čista snaga tijela i uma:)

Nakon što izvozite 40km , slijedi identičnih 10km za trčanje. Ovo trčanje se ne razlikuje puno od onoga u drafting varijanti, potrebno je brzo istrčati i završiti svoj triatlon.

Neki navode da je namogućnost nadziranja vožnje u zavjetrini osnovno zašto se odluče za drafting varijantu. Naravno da je potrebno malo nadzirati natjecatelje  no mi na Jarunu na 6 krugova to vrlo lako možemo učiniti.  Zamislite, u Austriji ili Njemačkoj staza ima katkada 1 krug od 40km. Nazire li se drafting od sudaca? Naravno da ne u potpunosti, puno je na poštenju natjecatelja ali budite uvjereni da sistem funkcionira.  Ako može na 180km može i na kratkih 40.

Na kraju da ne ispadnem fanatik non-drafting triatlona valja reći da se neke deklarirano tako orijentirane utrke poput Tri Star serije sve više odlučuju za DRAFTING varijantu na svojih 100km koliko je u disciplini. Kažu kako je dobro da imaju obje varijante i da je najvažnije da natjecatelji mogu osjetiti i jedno i drugo. Tako bi i mi trebali težiti.

Stoga- Olimpijki triatlon Zg Open dajte ZABRANITE ZAVJETRINU*!!!!!!:)

*Pa što ako bi vas dobio vaš konkurent ili npr mene Andrej Vištica a ne Ognjen Stojanović.  Sve je to Igra i ako mijenjamo pravila igre svijet će biti zabavniji.;) . Vi koji ste zadnjih par godina gledali Olimpijski triatlon na Jarunu znate na što mislim:).

 

Promocije

Check out this great and friendly triathlon location! Enjoj Lesic-Dimitri Palace…

Check out this great and friendly triathlon location! Enjoj Lesic-Dimitri Palace… If you are looking for some sporty and luxury place in the heart of Damatia then town of Korcula on the island Korcula is your destination.

The 18th Century Bishop's palace was lovingly restored over five years and now offers luxury hotel accommodation for those wishing to escape, create, relax or unwind. Palace is only 5min with the bike from great new 25m swimmingpool with 27C heated water. Roads for bike are nice and challenging across the island and you can run some flat parts going close to the beautifful coastline.

I strongly recommend the palace and the town of Korcula to be your next tourist-sports destination. Check it out-simply unique!

To the Lesis-Dimitri Palace

Podijum International Kalterersee Triatlon

Podijum International Kalterersee Triatlon U sklopu treninga za dugi triatlon odradio sam Olimpijsku distancu triatlona u Talijanskoj provinciji Tirol. Ovdje sam se natjecao barem 5 puta ali nikada nisam uspio doći do podijuma. Moram priznati da ove godine utrka nije bila prebrza kao nekada pa mi je to kao izdržljivcu išlo u korist.

Kaltern ili Caldaro je predivni grad okružen vinogradima i voćkama a nedaleko Dolomita gdje sam nakon utrke proveo jednu noć.

Na fotografiji u društvu Giulia ( u sredini) i Danila

iskoristi popust za kupnju plivačkog neoprena marke Sailfish

iskoristi popust za kupnju plivačkog neoprena marke Sailfish Sailfish marka je prepoznata u cijelom svijetu kao jedan od najkvalitetnijih proizvođača plivačkih neoprena. Više godina za redom Sailfish G-Range model je proglašen za najbolji neopren godine.

U Hrvatskoj Sailfis neopren koriste mnogi uspješni triatlonci poput Europskog prvaka Andreja Vištice, Hrvatskog rekordera u Ironamnu Dejana Patrčevića, Marina Koceića i mnogi drugi.

Nabavite svoj neopren ovu zimu preko distributera u Hrvatskoj uz prigodan popust od 20% na sve modele.

© Dejan Patrcevic 2013-2014