Dejan Patrcevic trener i profesionalni triatlonac

skice iz Staroga Grada

2875762795_65383732d9_o1.jpeg

Iako to nije namjena ovoga bloga, danas ću prezentirati jednu seriju arhitektonskih skica, koje su nastale u razmaku od 2 tjedna, još 2005. godine, u danima kada sam intenzivno odmarao za svoj drugi ikad Ironman. Bio je to Ironman u Klagenfurtu, koji sam tada završio za skromnih 9h i 23minute.

2876613510_8948747c12_o.jpeg

Dani odmora svakom sportašu donesu mnogo slobodnog vremena, a ja ga ovih dana, pored redovitog istezanja i šetnje, utrošim i za pisanje postova na mom blogu. Već duže vrijeme nisam crtao. Inspiracija je uvijek prisutna, no ne nalazim uvijek i poticaja. 2005. je bilo drugačije i ove skice, koje sam pronašao ovdje u kući na Hvaru, sada mogu podijeliti sa vama :)

Oni koji me poznaju izvan triatlona znaju koliko me inspiriraju povijesne cjeline i urbani detalji, kojih ovdje u Starom Gradu na otoku Hvaru ima još iz 4 st. prije Krista. Olovka HB na tvrdom papiru najjeftinije je i najdostupnije, a meni i najdraže sredstvo za likovno izražavanje.

2875756063_7b8747d22d_o.jpeg

Arhitektonske skice sam oduvijek rado risao, a perspektivu i vještinu sam izvježbao u studentskim danima pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Moj profesori, sa Katedre za crtanje g. Ivan Juras i g. Ante Vulin, su često moje radove zadržali kao demonstracijske za naraštaje koji dolaze. Onda mi je to bilo super, a danas mi je žao što ih nemam budući sam energiju nakon studija usmjerio u triatlon, a otada likovni izražaj dolazi rijetko, neplanirano i hirovito, baš poput ovih skica iz Staroga Grada.

2876569660_1f07450e07_o.jpeg

Ne crtaju svi arhitekti jednako vješto. Ima ih i onih, koji nikada nisu izvježbali ruku i oko, a kompjutor im je ipak omogućio da danas postanu poznati i uspješni arhitekti. Ne bih znao da li jedno isključuje drugo, ali svakako je ključ uspjeha u poznavanju teorije i prakse, skica i izgradnje zgrada.

2875438421_1cf5112b07.jpeg

Za razliku od 3D zgrada, papir trpi svašta i upravo iz toga razloga je odličan medij za vježbu stila i osjećaja za proporciju. Teško mi je zamisliti da netko svoju ideju, prije nego li ju je prenio na papir, odmah iscrtava u kompjuterskim programima kao što to danas, iz rutine i žurbe, često rade moderni arhitekti.

Unatoč često šarmantnim skicama, ne treba zaboraviti da je osnovni smisao arhitekture stvaranje fizičkih zgrada, baš kao i što je smisao mojih fizičkih priprema u sportu odlazak na natjecanje koje, kad se dotakne ciljna ravnina, pretstavlja završeno dijelo. Svaki bolji slikar može izraditi crteže i slike, ali su tek malobrojni, većinom arhitekti, kipari i zidari bili sposobni da stvore ove predivne građevine u kamenu.

2876268624_4a0f2d4459.jpeg

Sve crteže iz ovog serijala sa detaljnijim opisom pogledajte ovdje

Promocije

Check out this great and friendly triathlon location! Enjoj Lesic-Dimitri Palace…

Check out this great and friendly triathlon location! Enjoj Lesic-Dimitri Palace… If you are looking for some sporty and luxury place in the heart of Damatia then town of Korcula on the island Korcula is your destination.

The 18th Century Bishop's palace was lovingly restored over five years and now offers luxury hotel accommodation for those wishing to escape, create, relax or unwind. Palace is only 5min with the bike from great new 25m swimmingpool with 27C heated water. Roads for bike are nice and challenging across the island and you can run some flat parts going close to the beautifful coastline.

I strongly recommend the palace and the town of Korcula to be your next tourist-sports destination. Check it out-simply unique!

To the Lesis-Dimitri Palace

Podijum International Kalterersee Triatlon

Podijum International Kalterersee Triatlon U sklopu treninga za dugi triatlon odradio sam Olimpijsku distancu triatlona u Talijanskoj provinciji Tirol. Ovdje sam se natjecao barem 5 puta ali nikada nisam uspio doći do podijuma. Moram priznati da ove godine utrka nije bila prebrza kao nekada pa mi je to kao izdržljivcu išlo u korist.

Kaltern ili Caldaro je predivni grad okružen vinogradima i voćkama a nedaleko Dolomita gdje sam nakon utrke proveo jednu noć.

Na fotografiji u društvu Giulia ( u sredini) i Danila

iskoristi popust za kupnju plivačkog neoprena marke Sailfish

iskoristi popust za kupnju plivačkog neoprena marke Sailfish Sailfish marka je prepoznata u cijelom svijetu kao jedan od najkvalitetnijih proizvođača plivačkih neoprena. Više godina za redom Sailfish G-Range model je proglašen za najbolji neopren godine.

U Hrvatskoj Sailfis neopren koriste mnogi uspješni triatlonci poput Europskog prvaka Andreja Vištice, Hrvatskog rekordera u Ironamnu Dejana Patrčevića, Marina Koceića i mnogi drugi.

Nabavite svoj neopren ovu zimu preko distributera u Hrvatskoj uz prigodan popust od 20% na sve modele.

© Dejan Patrcevic 2013-2014