Dejan Patrcevic trener i profesionalni triatlonac

mliječni post

krava koja nije davala mlijeko

Mediji nas izvještavaju o krizi mlijeka.

Ekstenzivno stočarstvo nam je u banani. Još od gimnazijskih dana sam došao razmišljanjem do zaključka kako masovan mliječnih uzgoj krava koje ne vide svjetlo dana nikako nije način na koji se dolazi do kvalitetnog mlijeka.

Osim slijepih krava problem je u prehrani koja obiluje hranom kontaminiranom pesticidima i ostalim kemijskim spojevima. Zbog loših uvijeta masovnog uzgoja krave se razboljevaju*. Veterinari im  tada daju lijekove  koji su često hormoni i antibiotici.  Sve to ide u vaše mlijeko.

 

Još ako zamislite one „kemičare“ iz tzv prerađivačke industrije poput Vindije i Dukata koji onda to mlijeko prerađuju da bi do vaših stolova došlo u debelo ruiniranom stanju.  Pod preradom dakako podrazumijevam izlaganje mlijeka svakakvim temperaturama i postupcima koji uništavaju kvalitetu prirodnog mlijeka. Pa još dodaju ponešto i onda sve to lijepo pakiraju.

Rezultat je proizvod kojega se klonim već skoro 10 godina a koji na tržištu košta svega par kuna.  Vjerujte mi da s obzirom na kvalitetu tog proizvoda i tih nekoliko kuna je previše.

Šteta što ovi prosvjedi mljekara nemaju veze sa ovime što sada pišem. Naime o tome se šuti čak i u bogatim vremenima i bogatijim državama a gdje neće u recesiji u Hrvatskoj. Nadam se bar da neki od tih proizvođača razumiju ovo o čemu pišem.

Možda će jednog dana i kritična masa osviještenih građana, baš poput ovih mljekara danas na zg ulicama, izaći na protest protiv krivog sistema u mljekarskoj industriji u cilju da budućim generacijama povećaju šansu da mogu lakše doći do prirodnijeg i zdravijeg mlijeka.

Nemorate poput mene prestati piti mlijeko ali bar napravite sljedeće korake u konzumaciji mlijeka.

  1. Raspitajte se i pronađite proizvođača mlijeka koji to radi sa malo životinja. Ja za svoga sina kupujem sirovo kozje mlijeko ( 12-15kn po litri) od poznatog proizvođača gdje možemo doći na farmu i vidjeti kako se tretiraju životinje.
  2. Kupujte samo svježe mlijeko, nikako trajna mlijeka ili sa bilo kojim dodacima.
  3. Dio mlijeka zamijenite sa rižinim, zobenim ili sojinim. Npr probajte skuhati gris u zobenom mlijeku, super funkcionira.
  4. Ako se bojite gubitka kalcija, nemojte povećavati mlijeko. Napravite pretrage i savjetujte se sa nutricionistom.

*Zamislite kakav tretman tek imaju životinje koje u osuđene na boravak u intenzivnom sektoru gdje se uzgajaju samo radi mesa.

** fotografija na početku je snimljena u Puli na početku 20 st. Tada su i mesne krave imali bolji tretman nego danas mlječne.

Promocije

Check out this great and friendly triathlon location! Enjoj Lesic-Dimitri Palace…

Check out this great and friendly triathlon location! Enjoj Lesic-Dimitri Palace… If you are looking for some sporty and luxury place in the heart of Damatia then town of Korcula on the island Korcula is your destination.

The 18th Century Bishop's palace was lovingly restored over five years and now offers luxury hotel accommodation for those wishing to escape, create, relax or unwind. Palace is only 5min with the bike from great new 25m swimmingpool with 27C heated water. Roads for bike are nice and challenging across the island and you can run some flat parts going close to the beautifful coastline.

I strongly recommend the palace and the town of Korcula to be your next tourist-sports destination. Check it out-simply unique!

To the Lesis-Dimitri Palace

Podijum International Kalterersee Triatlon

Podijum International Kalterersee Triatlon U sklopu treninga za dugi triatlon odradio sam Olimpijsku distancu triatlona u Talijanskoj provinciji Tirol. Ovdje sam se natjecao barem 5 puta ali nikada nisam uspio doći do podijuma. Moram priznati da ove godine utrka nije bila prebrza kao nekada pa mi je to kao izdržljivcu išlo u korist.

Kaltern ili Caldaro je predivni grad okružen vinogradima i voćkama a nedaleko Dolomita gdje sam nakon utrke proveo jednu noć.

Na fotografiji u društvu Giulia ( u sredini) i Danila

iskoristi popust za kupnju plivačkog neoprena marke Sailfish

iskoristi popust za kupnju plivačkog neoprena marke Sailfish Sailfish marka je prepoznata u cijelom svijetu kao jedan od najkvalitetnijih proizvođača plivačkih neoprena. Više godina za redom Sailfish G-Range model je proglašen za najbolji neopren godine.

U Hrvatskoj Sailfis neopren koriste mnogi uspješni triatlonci poput Europskog prvaka Andreja Vištice, Hrvatskog rekordera u Ironamnu Dejana Patrčevića, Marina Koceića i mnogi drugi.

Nabavite svoj neopren ovu zimu preko distributera u Hrvatskoj uz prigodan popust od 20% na sve modele.

© Dejan Patrcevic 2013-2014